De multe ori suntem tentati sa alegem un produs iefitin, insa un semineu este o investitie pe viata. Si o investitie in siguranta noastra, a familiei noastre, a celor din jurul nostru.
Mentalitatea romanului in general este ca se pricepe la toate. Insa semineul presupune o lucrare complexa, executata de profesionisti cu experienta mare in domeniu. Exista o multitudine de pasi ce trebuie urmati pentru a avea un semineu sigur si pentru a va bucura de ambianta lui calda. Nu incercati sa desconsiderati complexitatea acestei lucrari, ce poate sa va coste viata. De aceea existam noi, specialistii!
Primul pas este cosul de fum, care are o mare importanta in buna functionare a unui semineu. Daca cosul de fum este bine dimensionat, atunci nu veti avea probleme de tiraj. Atentie! Nu se folosesc drept cos de fum, elemente de ventilatie! Cosul de fum pentru semineu trebuie sa fie izolat, cu pereti dubli. Fie ca alegeti un cos de inox sau un cos de fum refractar, acesta obligatoriu trebuie sa fie izolat cu vata minerala. Cosul de fum din inox se alege de obicei, pentru a se suspenda pe fatada casei, unde nu se poate folosi un cos refractar care are o greutate de aproximativ 100 kg/ml. Insa daca aveti posibilitatea de a pune cos refractar, este mult mai indicat, deoarece are o garantie mai mare. Cosul de fum refractar are in general 30 ani garantie, fata de cel din inox care are doar 10 ani.
O alta problema de sesizat este, daca montati cosul de fum si semineul intr-o casa de lemn, sau pe structura de lemn. Mare atentie, cosul de fum care trece prin lemn, are nevoie de izolatie suplimentara. De asemnea, recomandam ca peretele din spatele semineului sa fie din zidarie, nu din lemn.
Semineul se monteaza pe sapa, fara incalzire in pardoseala sub semineu. Daca intentionati sa puneti incalzire in pardoseala, ocoliti zona semineului.
De asemenea, nu trebuie lasate prize sau cabluri electrice in traseul semineului.
Momentul ideal de a se monta cosul de fum, este inainte de a se monta acoperisul. Dupa ce s-a montat cosul de fum, echipa care monteaza acoperisul, va face hidroizolatia in jurul cosului de fum. Aceasta hidroizolatie este foarte importanta, pentru a nu avea scurgeri de apa in zona cosului de fum.
Dimensionarea cosului de fum este data de semineul ales. Astfel, daca veti alege un semineu pe lemne, cu focar inchis avem nevoie de un diametru interior de la Ø 200 – Ø 300 mm, in functie de marimea focarului de semineu. Daca veti alege un semineu pe lemne cu focar deschis, atunci diametrul interior porneste de la Ø 250 mm pana la Ø 350 mm. La semineele pe gaz diametrul interior al cosului este mai mic, in functie de focar. La fel si la sobe, in general diametrul este mai mic decat la seminee. Aici va veti consulta cu specialistii nostri.
Dupa ce ati ales semineul, se stabileste cosul de fum, nu invers!
Un alt aspect ce trebuie stiut cand alegeti un semineu pe lemne deschis, este ca acesta necesita prize de aer rece din exterior. Asta presupune ca peretele cu semineul sa fie perete exterior, pentru a monta tubulatura de extragere aer rece, necesara tirajului suplimentar.
Alegerea semineului se face in functie de spatiul alocat semineului, pe perete, pe colt, pe centru, etc. Tineti cont ca, cosul de fum va fi axat pe centru semineului. Cosul de fum poate fi interior, adica pleaca de pe placa de deasupra semineului, sau exterior pleaca de pe o fundatie, daca cosul este refractar, sau suspendat daca cosul este din inox.
Alegerea stilului de semineu tine strict de gusturile fiecaruia, bineinteles consultantii nostri va pot indruma daca aveti nevoie.

In functie de puterea focarul de semineu ales, se vor stabili grilele de ventilatie. Ventilatia semineului este foarte importanta, daca aceasta nu este facuta corect vor exista probleme. 

Finisajele semineului trebuie sa fie naturale. Nu alegeti piatra sintetica! Noi recomandam caramida refractara, calcarul natural, piatra rustica naturala, marmura, granitul si metalul.

Acestea sunt doar cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont, atunci cand doriti un semineu. Apelati cu incredere la specialistii nostri in seminee; nu va vor dezamagi! 

Visul tau devine realitate, indrazneste!